Szatmár-beregi gasztrotúra
A csomag tartalma:
Az élet egyik legkellemesebb és legfontosabb eleme a Jó Étel. Jó, mert finom; jó, mert egészséges; jó, mert etikus. Ünnepeljük együtt a Kárpáti Gasztroút állomásain a jó ételeket és italokat, a hagyományos recepteket, a helyi, természetes alapanyagokat és az embereket, akik termesztik, készítik, főzik és kínálják.
1. nap: Érkezés Szatmár-Beregbe
Útközben opcionális programlehetőségek:
Ismerkedjen meg a régió népi építészetével és a hagyományos szatmári konyhával Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. Minden év szeptemberében itt rendezik meg Magyarország legátfogóbb népi gasztronómiai fesztiválját.
Ebéd a Fenyves Hotel éttermében, ahol az étlapon hagyományos, tájjellegű fogások és fúziós ételek is szerepelnek. Külön érdekesség, hogy a nagyon jól felszerelt nagykonyhára be lehet nézni, az ételek elkészítési módjáról a személyzet részletes tájékoztatást tud adni.
Vásárosnamény és a Beregi Múzeum kiállítása után a szezonban érdemes kimenni Gergelyiugornya strandjára, a Tisza-partra. A városban lehetőség van kenut, kajakot vagy kerékpárt bérelni és azzal járni be a környéket. Este élvezze a Winkler-ház tájjellegű fogásokból összeállított vacsoráját (nyírségi gombócleves, szatmári cigánypecsenye, almás pite).
2. nap: Templomok, kóstolók, örömfőzés
A napot kezdjük a környék büszkeségeinek, középkori, festett templomainak meglátogatásával Tákos, Csaroda és Márokpapi településeken. Tákoson a „Mezitlábas Notre Dame” megtekintése után kávé és kemencés béles kóstolása egy árnyas, hangulatos kertben, majd Csarodán szintén lelkes előadásban lesz részünk a 700 eves, gazdagon festett falak és mosolygó szentek közt. Márokpapi temploma előtt farmot látogatunk, kézműves kecskesajtot kóstolunk, majd pálinkakóstoló es ebéd következik egy hangulatos, hagyományos parasztházban. Innen Nagyarba tartunk, ahol a Luby-kastely rózsakertjében megkóstoljuk a ház süteményét es a rózsavizes limonádét, Luby Margitnak, a kastély egykori úrnőjének kedvenceit. Szatmárcsekében a csónakos fejfás temető után munka var ránk: magunk főzzük a vacsoránkat. Hagyományos receptek alapján összeállított négyfogásos vacsorát készítünk a főzőtanfolyamon, melynek majd közösen örülünk.
3. nap: Szatmár dzsungelében
Reggel Európa legnagyobb dzsungel-gyümölcsösében frissülünk fel – itt terem a terület legjellegzetesebb gyümölcse, a Nemtudom szilva. Penyigén megállunk a Lekvariumnál es a Helytörténeti Gyűjteménynél, hogy megkóstoljuk a híres som- és szilvalekvárt. Majd Túristvándiban a Vízimalomtól könnyű es nagyon élvezetes erdei sétára indulunk Makay Bélával, a gyógynövények szakértőjével es nagy mesélővel, Móricz hősének unokájával. Gyógynövényekből álló, frissítő teát es házi rétest kóstolunk, majd piknikezünk a Tisza es a Túr látványos találkozásánál. Pihenés, fürdés, lazulás. Akinek kedve van, bekapcsolódhat a Moni Vendéglő konyhájában a vacsora előkészületeibe es újabb szatmári recepteket tanulhat. Közös vacsora, ahol a vendéglős is elvegyül a vendégekkel. Menü: kötött tésztaleves, szatmári töltött káposzta, szilvalekvárral töltött csavart fánk.
4. nap: Mini piac, helyi termékek
Bőséges szatmári paraszt reggeli, egészséges, helyi hozzávalókból: tanyasi tojás, házi sonka es kolbász, cukormentes lekvárok, házi kenyér, friss tej, kecskesajt. Panyolán a Szatmári Ízek Házában helyi termékekből álló kóstoló és séta/biciklizés a tanösvényen. Majd kirándulás Cégénydányádra, ahol egy ősi kúria a Kende Kúria egykor gazdagon virágzó arborétumában megnézzük a döbbenetes méretű, matuzsálem platánfát. Megálló Gyügyén, az egyik legérdekesebb középkori templomnál. Harangszóra falusi, vasárnapi ebéd egy helyi családnál, majd a kényelmes pihenő után hazautazás.
Utazás:
a helyszínen saját autóval vagy minibusszal
Szállás:
négy napraforgós falusi vendégházakban, kétágyas szobákban. Egyágyas szoba vagy pótágy elhelyezése lehetséges.
Ellátás:
teljes ellátás kibővítve kóstolókkal, uzsonnával, helyi termékekből összeállított piknikkosárral.
Foglalható:
június elejétől augusztus végéig.
Minimum létszám:
6 fő. Maximum létszám: 12 fő. A program exkluzív jellege miatt a kis létszámú csoport tudja garantálni az elvárt minőséget.
A csomag ára 4 nap 3 éjszaka: 49.950,-Ft/fő,
mely tartalmazza az ÁFÁ-t. Gyerekeknek 12 éves kor alatt 50% kedvezmény, 0-6 éves korig ingyenes.